- Het personeelstekort neemt toe, zo concluderen economen van ABN AMRO in een rapport over de arbeidsmarkt.
- Met name in de bouw, de zorg en de energiesector is het steeds moeilijker geschikt personeel te vinden. Ook voorziet de bank hardnekkige tekorten in de horeca en de industrie.
- Desondanks steeg het ondernemersvertrouwen, geholpen door de heropening van de economie, aan het begin van het derde kwartaal naar een nieuwe recordstand.
Steeds meer openstaande vacatures zijn niet in te vullen. Tot die conclusie komt het Economisch Bureau van ABN AMRO in een rapport over de arbeidsmarkt. Volgens de economen maakt het herstel uit de crisis duidelijk dat er een steeds grotere mismatch is op de arbeidsmarkt.
Met name in de bouw en in de zorg is het steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. Ook de energiesector kampt met structurele tekorten. Dan gaat het onder meer om een gebrek aan onderhoudsmonteurs voor machines, verpleegkundigen, programmeurs en monteurs in de werktuigbouw.
Volgens ABN AMRO is 16,5 procent van de huidige vacatures onvervulbaar. Dat percentage ligt hoger dan voor het uitbreken van de crisis. ABN AMRO kijkt bij het niet kunnen invullen van vacatures onder andere naar de reisafstand die werkzoekenden bereid zijn om af te leggen.
De economen leggen uit dat ook tijdens de crisis sprake was van personeelstekorten. Dat kwam mede door de steunmaatregelen vanuit de overheid waardoor mensen verzekerd bleven van werk. Daarmee is volgens ABN AMRO een ontslaggolf voorkomen. Daartegenover nam het aantal vacatures sterk toe. De vraag naar heftruckchauffeurs, schoonmakers, fietskoeriers en verkeersregelaars nam het meest toe.
Verder denkt ABN AMRO dat het personeelstekort in de horeca hardnekkig zal zijn. Tijdens de crisis stroomden veel werknemers weg uit deze sector. Het is nog maar de vraag of zij terugkeren nu de horecazaken weer gasten mogen ontvangen. Verder rekent ABN AMRO op een groeiend tekort aan personeel in de industrie.
Ondernemers zijn optimistischer gestemd dan ooit
Ondanks de personeelstekorten, waren ondernemers aan het begin van het derde kwartaal optimistischer gestemd dan ooit over de economie. Met name horecaondernemers werden een stuk positiever, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mede daardoor steeg de graadmeter van het statistiekbureau naar de hoogste stand sinds de metingen in 2008 begonnen.
De stijging van het vertrouwen hangt samen met de heropening van de economie. Voor horecabedrijven is het bijvoorbeeld pas enkele maanden mogelijk om weer gasten binnen te ontvangen. De ondernemers in die sector gingen in één kwartaal van de somberste groep naar de meest positief gestemden.
Ook in vrijwel alle andere bedrijfstakken werden ondernemers optimistischer, met uitzondering van de bouw. Daar is de stemming nog wel positief, maar iets minder dan een kwartaal eerder.
In het tweede kwartaal van dit jaar kwam het ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis boven het nulpunt. Daarboven kijken ondernemers overwegend positief naar de economische ontwikkelingen, eronder is sprake van pessimisme. Nu, drie maanden later, is er direct sprake van een nieuw record. Het oude hoogtepunt stamde uit begin 2018.
Het CBS werkt voor de meting van het ondernemersvertrouwen samen met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW.